Här i Norden så är vi i behov av däck för vintern, däck som vanligtvis benämns som vinterdäck. Det kanske känns främmande att läsa om däck för vintern just nu när vi upplever den varmaste sommaren på många år, men tiden går snabbt och snart är det kallare klimat igen och då är det bra att ha lite koll på förhand om vilka däck som gäller. Det finns i huvudsak två typer av vinterdäck på den nordiska marknaden – friktionsdäck och dubbdäck. Om dessa skall vi skriva lite, som du kan läsa nedan.

Friktionsdäck

Friktionsdäck är en typ av vinterdäck som saknar dubbar men som har djupa mönsterdjup och särskilt anpassad gummiblandning för vintervägar. Friktionsdäck är perfekta för lite mildare vintrar då de har optimala egenskaper för blött underlag. På isiga och snöiga vinterväglag så lämpar sig dock dubbdäck bättre då dubbarna på dessa gör att greppförmågan på dessa underlag blir bättre. En fördel med friktionsdäck som inte så många tänker på är att de inte bullrar lika mycket som dubbdäck. Skillnaden kan märkas både i bilens kupé och bland medtrafikanter och boende utmed vägar. För att minska buller och miljöpåverkan från dubbdäck i våra större städer så har t.o.m. dubbdäcksförbud införts på vissa gator.

Man kan alltså inte generalisera och säga att friktionsdäck är bättre än dubbdäck eller vice versa. Valet av däck bör istället utgå från var man kör. Kör man mest där det är isande strängt klimat på vintern (typ som i norra Sverige) så lär dubbdäck vara att föredra. Kör man däremot där vinterklimatet är mildare (typ som i södra Sverige) så lär friktionsdäck vara att föredra.

Jämför och köp vinterdäck online

Att köpa däck kan vara kostsamt. I alla fall om man skall köpa någon av testvinnarna från ett av de ledande däckmärkena. Därför kan det vara smart att prisjämföra innan köp. Detta kan man enkelt göra på nätet då däckbutikernas priser är helt transparenta och jämför man dessa sinsemellan och gentemot priset hos den lokala däckverkstaden så kan det skilja tusenlappar på samma däck om man jämför pris på en komplett däckuppsättning (4 st däck).

Kategorier: Uncategorized

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *